

Contact maken bij dementie in de Thuiszorg
Dementieverschijnselen hebben grote invloed op de omgang en de werkzaamheden in de dagelijkse praktijk. Niet alleen op wat je doet, maar vooral op hoe je het doet.
In 6 bijeenkomsten oefen je communicatieve en sociale vaardigheden waarin non-verbale communicatie, flexibel kunnen omgaan met snelle veranderingen in emoties en situaties, een actieve, onderzoekende houding, bereidheid om in het onbekende te stappen en een gezonde dosis humor geoefend worden. Deze zijn onmisbaar in je werk met mensen met dementie, maar ook in de omgang met familie en collega’s.
Goed kunnen uitleggen en overleggen wat er aan de orde is aan familie, collega’s (in opleiding) en andere zorgprofessionals of -organisaties zoals huisarts, ontmoetingscentra of buurtzorg is complex. Er spelen soms verschillende belangen of visies op hoe de aanpak geregeld gaat worden of wat er verwacht wordt.. Een ander op simpele wijze kunnen uitleggen of laten ervaren wat dementie teweeg brengt, is dan een welkom handvat.
Samenwerken op een manier waarin je elkaar ondersteunt en de cliënt daadwerkelijk centraal staat, is een sociale kunst, waarin meningen, (waarde-)oordelen en eigenbelang niet behulpzaam zijn.
Ook hier is de vraag: Hoe ondersteun je de mens met dementie én de familie? Hoe creëer je die nieuwe, menselijke netwerken in de praktijk; vanuit jezelf en met elkaar?
De training is praktisch en informatief, laat je ervaren wat dementie teweeg brengt en geeft je informatie over de verschillende fases van dementie en de consequenties ervan in de Thuiszorg. Het gaat gepaard met een doe-het-zelf werkboek Contact maken bij dementie in de Thuiszorg.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden en de routekaart krijg je informatie, oefeningen en praktische, direct toepasbare handvatten m.b.t. de verschillende fasen.
In dit doe-het-zelf werkboek ontdek én ontwikkel je jouw eigen wijze in hoe jij kunt bijdragen aan het contact maken en communiceren .