
Reacties van lezers
‘Voor trainster en auteur Marjolein Baars is contact maken bij dementie een reis langs de verschillende fasen van dementie. Door haar heldere en diepgaande beschrijvingen leer je je verplaatsen in de belevingswereld van iemand met dementie die ervaart dat de samenhang van vijf dimensies (materie/tijd/ruimte/zijn/intentie) uiteenvalt. Het netwerk rondom diegene met dementie wordt uitgenodigd een nieuwe samenhang te scheppen waarbij een warme, interactieve communicatie ‘de mens’ centraal stelt.
Het rijk geïllustreerde boek (118 pagina’s) is in eigen beheer uitgegeven bij De Stichting Koffer, prijs 19,95 Euro. ISBN/EAN: 978-90-9029179-6.’
Jeroen Wilhelmus, mantelzorger, vrijwilliger, communicatie adviseur Odense huis, deelnemer training Contact maken bij dementie.
‘Allereerst vind ik dat het boek er heel mooi uitziet, heel aantrekkelijk om in te bladeren. Maar bij bladeren alleen bleef het niet. Vele uren heb ik erin zitten studeren. Hoewel ik het boek graag wilde hebben, gaf ik het meteen door aan een andere belangstellende. Voor mij verduidelijkt het boek veel van wat we in de cursus behandelden. Veel succes!! ’
Pien Kat, mantelzorgster, vrijwilligster van Ontmoetingscentrum Polderstroom, Zorgbalans en deelneemster training Contact maken bij dementie .
‘Zeer toegankelijk, met diepgang én humor. Een resultaat om trots op te zijn, alsnog gefeliciteerd hiermee!’
Connie Alblas, Muziektherapeut PG NAH, Stichting HilverZorg
‘Als ik dit boek van Marjolein Baars lees, pakt het me meteen. Niet in de eerste plaats door de rijke inhoud, maar door de wijze waarop de schrijfster met die inhoud verbonden is. Daarmee bereikt ze onmiddellijk met mij als lezer, waartoe ze mij als mens wil aanzetten: mee bewegen met een mens die het allemaal niet meer zo goed weet.
Marjolein Baars laat mij ervaren dat, zoals ze op bladzijde 104 zegt, dat uiteindelijk de kennis die ik nodig heb voor het verstaan van iemand die het pad van de dementie gaat, in mij ontstaat als ik mee beweeg, in alle lagen van mijn mens zijn. Dat meebewegen opent mijn intuïtie om het gesprek te kunnen voeren zonder woorden, en te luisteren voorbij de klanken.
Dit boek is enerzijds zo praktisch als een riek bij het aardappelrooien, anderzijds zo poëtisch als de trillende onderlip van een kind.’
Rinke Visser, biografisch coach
Contact maken bij dementie
Dementie gaat gepaard met gevoelens van verlies, het kwijtraken van de grip op de tijd, niet meer weten waar men is en het letterlijk kwijt raken van het verleden. De omgeving ervaart ook die gevoelens, namelijk het gevoel dat alles wat men samen gedeeld heeft, ineens niet meer bestaat. Het vertrouwde contact lijkt niet meer mogelijk.
Dit proces in een ander kader te leren zien en je te oefenen in accepteren en loslaten, maakt de weg vrij om je onvermogen om te zetten in een andere manier van contact maken. Een manier van communiceren die aan woorden en logica voorbij gaat.
In Contact maken bij dementie staat beschreven hoe je dat kan aanpakken.
Na het lezen en het doen van de oefeningen die erin beschreven staan, ontdekt de lezer dat er een nieuwe manier van contact maken mogelijk is.
Wanneer je deze aanpak met elkaar; binnen je familie, met familie, vrijwilligers en zorgprofessionals of welke netwerk van twee personen of meer ook, als leidraad neemt, heb je een handvat en een routebeschrijving die je door de verschillende fasen van dementie kan leiden.
Ondertussen oefen je je eigen waarnemingen te gebruiken en steeds vanuit bewustzijn en met een overkoepelend perspectief naar de situatie te kijken.
Je kunt dit alleen of met elkaar doen. Door het met anderen te doen, bouw je een netwerk waarin je niet alleen degene met dementieverschijnselen ondersteunt, maar ook elkaar. Uitgangspunt wordt dan: wie kan wat, op welk moment het beste aan en doet dat ten dienste van het geheel.
Marjolein Baars heeft een manier ontwikkeld waar contact maken met de mens met dementie mogelijk is, voorbij de persoonlijkheid (referentiekader, opgedane ervaringen, kennis etc.) en de rol in het dagelijks leven. Dit aspect; ‘contact maken van mens tot mens’, behoort tot een van de belangrijke inzichten die in dit boek beschreven en rijkelijk met praktijkvoorbeelden geïllustreerd worden.
Marjolein haar passie is het opzetten van praktische en ondersteunende netwerken, die vanuit dit bovenstaande principe werken. Door met elkaar helder te krijgen en bewustzijn te hebben over wat er gebeurt. Het niet laten leiden door de tijdsdruk, emoties, waan van de dag, maar hoe ieder dat op eigen wijze binnen die constellatie kan aanpakken.
Wilt u Contact maken bij dementie bestellen klik hier

Contact maken bij dementie is mede mogelijk gemaakt door en met dank aan
de Pius Stichting, Fonds Sluyterman van Loo, het RCOAK en Fonds NutsOhra.



