



Contact maken bij dementie
- Hoe blijf je in contact met mensen met dementieverschijnselen?
- Wat als woorden en logica niet meer genoeg zijn?
- Hoe kun je zelf iets doen?
De trainingen Contact maken bij dementie en Contact maken bij dementie in de Thuiszorg nodigen familie, vrijwilligers, zorgmedewerkers en iedereen die met dementieverschijnselen te maken krijgt, om te onderzoeken hoe je obstakels in de omgang, in verschillende culturen en taalbarrières kunt (h)erkennen en omvormen tot mogelijkheden.
Dit doen we op een zeer praktische manier: naast informatieverstrekking en praten, onderzoeken en oefenen we met elkaar. De ervaring leert dat deze aanpak toegang geeft tot een nieuwe blik op de vragen die je elke dag tegenkomt, dat je aan den lijve ervaart wat dementieverschijnselen met je doet en je juist door te delen, je eigen oplossingen vindt.
De kracht van deze aanpak ligt in het het feit dat we allemaal mens-zijn, met of zonder dementieverschijnselen, onafhankelijk van je rol. Door hier vanuit samen te werken, ontstaat een nieuwe samenhang en leren we razendsnel van elkaar. Bovendien ontstaat er begrip voor ieders verschil in rol en perspectief. Dit versterkt de onderlinge verhouding en ondersteunt op praktische wijze het ‘met elkaar een nieuwe taal‘ ontwikkelen wanneer woorden en logica door dementieverschijnselen niet meer toereikend zijn.
- Wilt u uw sociale netwerk versterken en zoekt u ondersteuning in uw omgang met iemand die dementieverschijnselen heeft?
- Wilt u contact blijven maken als woorden en het aanspreken van het verstand, de logica moeilijker gaat?
- Zoekt u naar manieren om uw eigen creativiteit en verbeeldingskracht aan te boren?
- Bent u mantelzorger, partner, kind, kleinkind, neef, nicht, vriend, kennis, buur, zorgprofessional, wijkagent of bakker en wilt u een directe, praktische bijdrage wil leveren in het omgaan met dementie binnen uw eigen leefomgeving of in de wijk?
Deze trainingen zijn ontwikkeld i.s.m. en gegeven in de Odensehuizen, de Ontmoetingscentra van Zorgbalans en Prettig Thuis.
Er zijn verschillende trainingsvormen mogelijk.
- Informatie- en Inspiratiebijeenkomsten
- Training contact maken bij dementie
- Training contact maken bij dementie in de Thuiszorg
- Train-de-Trainer contact maken bij dementie (in de Thuiszorg)
- Vrijwilligersacademies
- In Zorg- en kunstopleiding
- Ontwerp je eigen training voor trainers
- Werkvragen: praktische oefendagen
De initiële Doe-het-zelf Contact Koffers zijn mede mogelijk gemaakt door



