geschiedenis

De Stichting Koffer (DSK) is in 1984 opgericht als theatergroep. Vanaf 2005 is de stichting zich gaan richten op het inzetten van theater en andere kunstvormen als middel om de creativiteit, die in ieder mens aanwezig is, aan te spreken.

DSK startte in 2005 met het project Genieten of Niet (te) Genieten in het Evean Eduard Douwes Dekkerhuis (EEDD), een traject voor (dementerende) bewoners, personeel en familie gericht op het ontwikkelen van aan kunst gerelateerde gezamenlijke activiteiten.
meer lezen Genieten of Niet (te) Genieten

Hieruit ontstond Van Kunst naar Kunde, een trainingstraject voor personeel, familie en/of vrijwilligers waarin de focus ligt op het zelfstandig ontwikkelen van gezamenlijke, aan kunst gerelateerde activiteiten met de bewoner(s) van 10- 30 minuten en het omgaan met obstakels die je in het doen van een gezamenlijke activiteit in jezelf en de ander tegenkomt.
meer lezen Van Kunst naar Kunde

Van Kunst naar Kunde werd in verschillende vormen verder ontwikkeld. Voor diverse doelgroepen: naast familie, personeel (van verzorgenden tot teamleiders), vrijwilligers, studenten en medewerkers van de dagopvang. De looptijd varieerde van 7 tot 20 weken, met wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse bijeenkomsten. In groepen van 12 tot 25 deelnemers. In het Evean Eduard Douwes Dekkerhuis (EEDD), Evean Guisveld (EVG), het Flevohuis (FH), Lauwershof (LH) en ASVZ Vincentius (ASVZ), het ROC Amsterdam en met verschillende kunstenaars.

Hieruit ontstonden de volgende trainingen op maat:

Doe-het-zelf-contact-Koffers, de voorloper van Contact maken bij dementie (in de Thuiszorg) lees meer >>
DSK Train de trainer: Creativiteit en communicatie in elke fase en hoe dan ook, lees meer >>
Van je Kunst een Kunde maken; opleiding voor kunstenaars lees meer>>
Bijdrage aan zorg en -kunstopleidingen lees meer>>

Van 2009-2012 was De Stichting Koffer de Nederlandse partner in het Europese project Quality of Life, waarin Nederland, Engeland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland samenwerkten.Dit bood DSK de mogelijkheid vergelijkend praktisch onderzoek te doen in het werken met dementerende ouderen (Lauwershof) en met mensen met een verstandelijke beperking, die dementeren (ASVZ Vincentius)

Op 7 maart 2012 organiseerde DSK, ondersteund door MAER-zorg en ASVZ Vincentius, de internationale doe-conferentie ‘Mind the gap; dementie en de kunst van het ont-regelen te Amsterdam. Hier werden het boek Dementie uit de Koffer, Granny’s world wide wanderings en Dementia Travels gepresenteerd.