Quality of Life, creative pathways of family learning, EU project 2010-2012

 

Europees uitwisselings- en samenwerkingsproject Quality of Life.
Op basis van de uitgevoerde projecten in Tsjechië (Seven Rays), Nederland (De Stichting Koffer) en Oostenrijk (Uni-T) is door de universiteit van Klagenfurt een externe evaluatie gemaakt en door de Theater Academie in Helsinki met de betrokkenen een ‘train the trainer’ programma ontwikkeld. Live Music Now South West uit Engeland was projectleider en stichting Cultuur en Ondernemen in Nederland heeft de Nederlandse situatie in kaart gebracht.

Doel van het project ‘Quality of Life’ : het verbeteren van de kwaliteit van leven door creativiteit en innovatie gericht op het groeiend aantal Europese burgers die te maken hebben met dementie en al zijn vaak negatieve gevolgen zoals depersonalisatie en isolatie.
De Europese website is opgeheven. 
Er is een handboek gemaakt van het hele project in het Engels en Duits. Deze kunt u gratis aanvragen bij De Stichting Koffer zolang de voorraad strekt.
Van de Nederlandse bijdrage kunt u alvast een voorproefje in het Engels lezen door hier te klikken

Wilt u het hele handbook op DVD ontvangen , dan kunt u deze gratis bestellen
klik hier

In Nederland heeft De Stichting Koffer twee projecten gerealiseerd.

Het eerste project Van Kunst naar Kunde, in samenwerking met personeel en familieleden van dementerende mensen met een geestelijke beperking van ASVZ, op de locatie Vincentius te Udenhout.

Het tweede project Van Kunst naar Kunde, in samenwerking met Magentazorg, met verzorgenden en vrijwilligers van dementerende ouderen op de locatie Lauwershof te Oudorp. In deze projecten werkten kunstenaars en zorginstellingen samen om hun expertise en eigenheid in zetten om de kwaliteit van leven voor mensen met dementie te vergroten.

Op 7 maart 2012 verzorgde De Stichting Koffer de eindconferentie van het internationale project Quality of Life:
De doe-conferentie ‘Mind the gap; dementie en de kunst van het ont-regelen’ vond plaats in de Bagagehal van Loods 6 te Amsterdam. De conferentie werd georganiseerd door De Stichting Koffer i.s.m. ASVZ locatie Udenhout en MAER en werd mede mogelijk gemaakt door Quality of Life, gesubsidieerd door de Europese Unie, LLP. De ca 100 aanwezigen werden uitgenodigd ’to make up their Mind’ tussen 9.30-17 uur!

Van het project in Vincentius is een DVD gemaakt die een indruk geeft van deze samenwerking: