Vertel mij wat

Verhalen, samenspel in klank woord en gebaar, verbaal en non-verbaal
Met een koffer op stap langs huiskamers en afdelingen

gebaseerd op verhalen zoals: De man die bomen plantte van Jean Giono, Annie M.G. Schmidt, en King Lear van Shakespeare
klik hier

impressie

‘Ik loop een huiskamer binnen in een kleinschalig-wonen-complex.
Er hangt een rustige, enigszins doodse atmosfeer. Ik neem ingekeerdheid en eilandjes waar. Alle aanwezigen zijn in hun eigen wereld.

Veel verschillende werkelijkheden aan één tafel.
Rond de tafel zitten vier mensen in verschillende stadia van dementie; een mevrouw in een rolstoel, een meneer met een glimlach in het blauw, een wakkere mevrouw (ik doe niets meer, ik kan niets meer, ik wil niets meer en ik geniet dat ik niets meer hoef), een keurige mevrouw en een meneer, die ik moeilijk kan verstaan en bereiken, ligt in een bed bij de muur. In mijn hand heb ik een koffer en een brief. Ik stel mij, een voor een, voor aan de aanwezigen. Ik begin te vertellen:

‘Ik heb een brief ontvangen van mijn oudtante die op reis is geweest’. Ik haal de brief tevoorschijn en lees hem voor. ‘Lieve Marjolein, wat me nu toch overkomen is. Ik ontmoette een man die bomen plantte…….’. We glijden langzaam in het verhaal.
Uit de envelop haal ik een eikenblad en eikels en laat ze rond gaan om te voelen.
De aandacht groeit. Iedereen zit geboeid en heel aandachtig te luisteren.
Ik neem waar dat de atmosfeer langzaamaan verandert. De naar binnen gerichte beweging en afzonderlijke ‘werelden’, worden doorbroken. Ieder beweegt op eigen wijze naar het focuspunt en de ruimte die geschapen is door het vertellen van het verhaal. ‘